Door Ubel Zuiderveld op 9 februari 2022

Waar hebben wij ons de afgelopen periode hard voor gemaakt? Gedane arbeid: werk en werkgelegenheid

Onder de noemer ‘Gedane arbeid 2018-22’ vertelt PvdA Winterswijk waarvoor we ons de afgelopen vier raadsjaren hard hebben gemaakt. In deze aflevering: drie voorbeelden van onze inzet op het gebied van werk en werkgelegenheid. Obelink, bedrijventerrein en Mini Manna. 

Werkgelegenheid en bedrijvigheid. Ze zijn belangrijk om Winterswijk levendig, leefbaar en aantrekkelijk te houden. Ook is het belangrijk om het niveau van voorzieningen in het dorp en de buitengebieden op niveau te houden. Het aantal arbeidsplaatsen veert de laatste jaren in de gemeente weer op. Een aantal jaren geleden was juist sprake van een neerwaartse spiraal.

  1. Nieuwbouw Obelink

De PvdA lanceerde het plan tijdens het eerste overleg over de vorming van een college met WB, VVD en GL in februauri 2019. Waarom onderzoeken we niet of Obelink kan bouwen op het voormalige terrein van de zuivelfabriek bij het SKB? De situatie was: met het geplande Zorgpark wilde het daar niet vlotten, terwijl Obelink dringend op zoek was naar een plek voor nieuwe magazijnen. Veel Winterswijkers vinden de hallen die er verrijzen niet mooi. Maar dergelijke magazijnen: dat is in het webshoptijdperk nu eenmaal de realiteit. De PvdA vindt het belangrijk dat een bedrijf als Obelink in onze gemeente kan uitbreiden met hopelijk goede vaste banen.

  1. Toekomstig bedrijventerrein

De economie is dynamisch. Wil je bedrijvigheid en werkgelegenheid voor de toekomst veilig stellen, dan moet je dus altijd voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven achter de hand hebben. Het aanwijzen en ontwikkelen van bedrijventerreinen is een langdurig proces. De PvdA leek de keuze voor Tuunterveld als toekomstig bedrijventerrein logisch (al jaren geleden was hiervan ook sprake). We spraken met omwonenden, luisterden naar hún argumenten en argumenten van anderen. Wij konden ons vinden in argumenten dat woningbouw op het Tuunterveld (gezien de ligging in de kom) logischer is. Na veel extern en intern overleg met omwonenden, boeren en collegapartijen, koos ook de PvdA voor een lange-termijn-bedrijven aan de Misterweg.

  1. Mini Manna

Naast reguliere werkgelegenheid, hebben we altijd oog voor mensen die in onze jachtige samenleving buiten de boot dreigen te vallen. Toen besloten is het sociale bedrijf Hameland te ontmantelen, hebben we ons hard gemaakt voor zinvolle dagbesteding en plaatsvervangend werk voor de betrokken Winterswijkers. We maakten ons hard voor de komst van de sociale winkel Mini Manna, een combinatie van een sociale supermarkt, inbrengwinkel én de begeleiding naar werk cq zinvolle dagbesteding voor kwetsbare Winterswijkers. We zorgden dat de gemeente Winterswijk als werkgever oog heeft voor mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ en pleitten steeds voor volwaardige beloning van mensen die werken in basisbanen en vergelijkbare jobs.

Tekst: Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld (1962) Ik ben geboren in Grootegast, getogen in Groningen. Sinds 1994 woon ik in Winterswijk. Kort daarvoor, toen ik nog in Rotterdam woonde, werd ik lid van de PvdA. Bij de sociaaldemocratie voel ik mij het beste thuis. Omdat ik kromme tenen in de schoenen krijg van de uitwassen van het kapitalisme. Omdat

Meer over Ubel Zuiderveld