Door Ubel Zuiderveld op 26 april 2024

PvdA-veteraan Jan Kortschot krijgt lintje

PvdA-veteraan Jan Kortschot uit Meddo is koninklijk onderscheiden. Burgemeester Joris Bengevoord spelde hem het lintje op dat hoort bij de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde vanochtend tijdens een feestelijke uitreiking bij de voormalige katholieke kerk van Meddo.

Geboren is Jan Kortschot in 1954 in Huppel. Maar het grootste deel van zijn leven woont hij al in de schaduw van de kerk waar hij in de buitenlucht gedecoreerd werd, middenin de kern van Meddo. Hoewel hij twee keer kortstondig bezoldigd raadslid was, is Kortschot vooral een lokale drijvende kracht als vrijwilliger en lid van de PvdA.

Sinds hij in 1980 onbezoldigd bestuurslid van de partij werd, is Jan ruim veertig jaar een gezichtsbepalende sociaaldemocraat in het dorp en de buurtschappen. “Mensen als Jan, die breed actief zijn voor hun gemeenschap, vormen de ruggengraat van lokale politieke partijen,” zei Bengevoord. “Onze democratie wordt gedragen door vrijwilligers als Jan, die gewoon partijcontributie betalen. Het is de vraag of veel kiezers zich hiervan altijd bewust zijn.”

Bijeenkomsten in de avonduren? Relevante inbreng bij fractievergaderingen? Beleidsstukken lezen? Ledenvergaderingen. Werkbezoeken afleggen. Commissies bijwonen. Flyeren op straat. Bezoeken van presentaties. In gesprek met kiezers. Jan doet het al tientallen jaren trouw. “Jan is bij de PvdA altijd van de partij als op hem een beroep wordt gedaan,” aldus de burgemeester, die citeerde uit een aanbevelingsbrief die door de PvdA Winterswijk was geschreven. Ook andere organisaties ondersteunden Kortschots kandidatuur voor een lintje.

Als Meddonaar, is Jan niet zelden een belangrijk vertolker van de belangen van alle negen kleine buurtschappen rond de dominante hoofdplaats in de gemeente Winterswijk. Zo was Jan in zijn functie als voorzitter van Meddo’s Belang (die hij afgelopen woensdag neerlegde) een drijvende kracht bij de totstandkoming van nieuwbouw in de buurtschap.

Jan is opgeleid als weg- en waterbouwkundige en was werkzaam in de financiële en verzekeringssector. Onder heel veel andere bezigheden, zoals vrijwilligerswerk voor de hoogstambrigade en volleybal, drumde Jan in bluesband Terra Plane en bij de KWOV. Over zijn drijfveer om sociaaldemocraat te worden, zegt Kortschot zelf: “Sociaal onrecht is van alle tijden en daar wens ik mij niet bij neer te leggen. Toen niet en ook nu niet.” Bengevoord: “Heel Meddo en vele honderden andere inwoners van de gemeente kennen Jan. Ze zullen verbaasd zijn dat hij niet eerder een lintje kreeg. Het is meer dan verdiend en hem meer dan gegund.”

 

 

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld (1962) Ik ben geboren in Grootegast, getogen in Groningen. Sinds 1994 woon ik in Winterswijk. Kort daarvoor, toen ik nog in Rotterdam woonde, werd ik lid van de PvdA. Bij de sociaaldemocratie voel ik mij het beste thuis. Omdat ik kromme tenen in de schoenen krijg van de uitwassen van het kapitalisme. Omdat

Meer over Ubel Zuiderveld