Door Max van Eck op 18 april 2023

Raadslid Max van Eck: ‘Bied de jeugd brood, maar óók spelen!’

De regio voelt zich achtergesteld, zo stelde het afgelopen maand uitgekomen rapport ‘elke regio telt’. Vooral ingaande op het wegtrekken of verdwijnen van bepaalde basisvoorzieningen. Nu hebben wij in Winterswijk gelukkig(!) nog een bibliotheek, een ziekenhuis en goedlopend centrum. Toch, onder jongeren hoor ik steeds vaker zorgen over een ander soort vitale voorziening, altijd gevat in de vraag: valt hier nog wel wat te beleven?

Bij even doorvragen naar de oorsprong van deze vraag komt men bijna altijd uit bij de staat van het Winterswijkse uitgaansleven. Spreekt men hierover met de wat oudere generaties dan volgt steevast een lofzang over het culturele leven dat Winterswijk in de jaren 80 kende en de teloorgang daarvan. Bij de jongere garde spreekt men vooral van dat laatste: voor sommige leeftijden is er nu gewoon niks te doen.

Het is het resultaat van een stilzwijgende verschraling van het uitgaansaanbod en alles wat daar omheen hangt. Zo zorgt de steeds verdere sluiting van kleine zaaltjes dat evenementen niet langer klein en spontaan kunnen ontspringen. Zorgt het verdwijnen van de zogeheten partybussen en de nachttrein dat de regionale mogelijkheden zowaar onbereikbaar zijn geworden. En maken de steeds hogere leeftijdsgrenzen bij veel kroegen dat de boel nog verder op slot zit voor bepaalde groepen. Het zijn zomaar wat voorbeelden die je hoort in gesprekken met de Winterswijkse jongeren.

Ziet de toekomst er dan zo zwart uit voor het Winterswijks uitgaansleven? Niet per se. We mogen ons gelukkig prijzen met de vele initiatiefnemers die maar wat graag tegen de stroom inzwemmen. Maar dit betekent niet dat we op onze handen mogen gaan zitten. Het aanbod blijft vooral nijpend voor de groep 15 tot 20 jarigen. Een kwalijke zaak, omdat juist deze groep jongeren gebaat is bij de ontsnapping, ontmoeting en ontplooiing die het uitgaansleven kan brengen. Mocht de markt niet in dit aanbod kunnen voorzien, dan ligt hier een rol voor de gemeente. Want met de vergrijzing aan de horizon is het van het grootste belang dat we ook onze jeugd blijven enthousiasmeren voor ons mooie dorp!

Max van Eck
Raadslid PvdA Winterswijk

Max van Eck

Max van Eck

Mijn naam is Max van Eck, 25 jaar en geboren en getogen Winterswijker. Op dit moment studeer ik politieke theorie (een soort politieke filosofie) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoewel ik meer dan drie jaar in Nijmegen heb gewoond, voelde Winterswijk altijd als mijn thuis. Destijds kwam ik elk weekend terug om hier te

Meer over Max van Eck