17 januari 2022

PvdA Winterswijk spreekt zich uit tegen Noordtak door de Achterhoek

Door een aangenomen motie in de Tweede Kamer op initiatief van VVD, D66 en CDA wordt nu onderzocht of er een Noordtak van de Betuweroute moet komen. Deze route zou dwars door de Achterhoek en door Twente heen kunnen gaan lopen. De PvdA-fracties in de Achterhoek spreken zich uit tegen deze ontwikkeling.

Het nieuwe goederenspoor zou volgens de ruwe schetsen langs de A18 gaan lopen tot aan Varsseveld, om via Lichtenvoorde en Groenlo bij Eibergen uit te komen om weer parallel aan de N18 richting Twente te gaan. Een Noordtak Betuweroute gaat dwars door de Achterhoek en heeft desastreuze gevolgen voor leefbaarheid, landschap, natuur en economie. Dit is zeer schadelijk voor de (inwoners van de) Achterhoek.

Deze spoorlijn heeft een grote impact in de Achterhoek, terwijl onze regio er niet van gaat profiteren. Ook is nut en noodzaak niet aangetoond. De PvdA spreekt zich uit tegen een noordtak door de Achterhoek.

De PvdA is samen met andere Achterhoekse afdelingen een petitie is gestart. Ondertekenen van de motie kan via geennoordtakbetuweroute.petities.nl