Door Max van Eck op 3 juli 2024

Fractievoorzitter Max van Eck: ”We moeten niet als boekhouder kijken naar onze (kwetsbare) inwoners die zorg nodig hebben”

”We moeten niet als boekhouder kijken naar onze (kwetsbare) inwoners die zorg nodig hebben. De kostenstijging in het sociaal domein is zorgwekkend; toch ligt de oorzaak hiervan ligt nauwelijks in het niet-functioneren van onze sociale voorzieningen. Immers, cliënten beoordeelden de Winterswijkse zorg vorig jaar nog met een afgeronde 8!

”Kunnen meedoen in de samenleving, geen constante financiële stress en laagdrempelige voorzieningen, houden mensen overduidelijk uit de problemen.”

 

Het zijn vooral de grote maatschappelijke trends die zich doorvertalen in de hoge kosten waar ook Winterswijk mee te dealen heeft.Denk aan de enorme toestroom in de jeugdzorg, de verontrustende mentale gezondheid onder jongeren en de steeds groeiende eenzaamheid. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de omkering van deze trends maar ten dele bij de gemeente ligt. Ook de landelijke overheid zal hier structurele aandacht voor moeten hebben.

”Met volle overtuiging stemden we dan ook tegen de VVD motie, die vooral opriep tot het neoliberale ‘red u zelven’; een achterhaald principe.”

Waar wij in ieder geval zeker aan kunnen bijdragen is bestaanszekerheid. Al langere tijd is bekend dat een stevige sociale basis -geborgd door ook de (gemeentelijke) overheid- preventief werkt bij sociale problematiek. Kunnen meedoen in de samenleving, geen constante financiële stress en laagdrempelige voorzieningen, houden mensen overduidelijk uit de problemen.Met volle overtuiging stemden we dan ook tegen de VVD motie, die vooral opriep tot het neoliberale ‘red u zelven’; een achterhaald principe. Wij zullen blijven staan voor een visie gebouwd rond bestaanszekerheid, wordt vervolgd!”

Max van Eck
Fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Max van Eck

Max van Eck

Mijn naam is Max van Eck, 25 jaar en geboren en getogen Winterswijker. Op dit moment studeer ik politieke theorie (een soort politieke filosofie) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoewel ik meer dan drie jaar in Nijmegen heb gewoond, voelde Winterswijk altijd als mijn thuis. Destijds kwam ik elk weekend terug om hier te

Meer over Max van Eck