Door Ubel Zuiderveld op 1 juni 2021

Windmolens zijn vervelend, verbranding is verwoestend

Zijn windmolens en weilanden met zonnepanelen mooi? Misschien niet. Veroorzaken ze overlast? Zeker. Het huidige college van Winterswijk zet zijn kaarten vol op herwinbare energie. De PvdA staat hier vierkant achter. De raad heeft echter eerder beslist dat Winterswijk vooralsnog géén windmolens krijgt. Hoewel de provincie anders kan beslissen, zijn (grote) windmolens tot 2023 uit den boze. De PvdA schikt zich in de beslissing van de meerderheid. Dat is democratie. Tóch willen we alle inwoners graag het volgende meegeven.

Energie niet vanzelfsprekend

De ellende voor de aarde en de mensheid die verbranding van gas, hout, biomassa en olie oplevert is misschien niet zo zichtbaar. En ook niet zo tastbaar als zonnepanelen en windmolens dichtbij huis. Maar we kunnen niet doorgaan de bodem te verwoesten en de atmosfeer vol te pompen met rommel. Wat wij met de lucht om ons heen doen, is hetzelfde als dat je je eigen huis volpompt met verbrandingsresten. Een keer komt de dag dat je naar adem snakt. Daarbij: energie voor jouw koelkast, computer en verwarming is niet vanzelfsprekend.

Tijdelijk wind en zon

Nee, dat wij allemaal energie hebben voor verwarming, verlichting en onze auto’s is niet zeker. De oppositie tegen windmolens en zonnepanelen groeit in de hele regio zienderogen. De PvdA zegt: is het niet juist heel redelijk dat wij allemaal in onze eigen omgeving enige overlast ondervinden? Tot nu toe kregen Groningers (aardgas) en vroeger Limburgers (kolen) en volkeren verder weg op de aarde alle ellende van ongebreidelde energiewinning voor de kiezen. Is het niet veel ethischer dat wij allen delen in de nadelen van de opwekking van de energie die wij elke dag nodig hebben? Daarbij: windmolens en zonnepanelen zijn tijdelijk en altijd weer te verwijderen als er nieuwe oplossingen komen. Dus: samen uit, samen thuis.

 

 

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld (1962) Ik ben geboren in Grootegast, getogen in Groningen. Sinds 1994 woon ik in Winterswijk. Kort daarvoor, toen ik nog in Rotterdam woonde, werd ik lid van de PvdA. Bij de sociaaldemocratie voel ik mij het beste thuis. Omdat ik kromme tenen in de schoenen krijg van de uitwassen van het kapitalisme. Omdat

Meer over Ubel Zuiderveld

Waar ben je naar op zoek?