17 maart 2023

Werkbezoek aan Winterswijkse bibliotheek levert veel waardevolle inzichten op

Vrijdagmiddag 17 maart bracht een deel van onze PvdA-fractie een werkbezoek aan de Winterswijkse bibliotheek. Het werkbezoek leverde veel inzichten op over de waardevolle activiteiten van deze belangrijke voorziening. 

We werden hartelijk ontvangen door Martien en Lynn van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Zij namen ons met veel enthousiasme in vogelvlucht mee in de vele verschillende activiteiten van de bibliotheek. Van het Informatiepunt Digitale Overheid tot Boekstart voor de allerkleinsten. En van de vele diverse cursussen tot het Taalhuis voor nieuwkomers. Het kwam allemaal langs. Ze toonden aan dat de bibliotheek op veel manieren het verschil maakt in de levens van mensen. Zoals op het gebied van laaggeletterdheid, participatie en meedoen.

Bibliotheek en sociaal domein
We hebben uitgebreid gesproken over de rol van de bibliotheek in het sociaal domein. En de wijze waarop de bibliotheek samenwerkt met diverse andere organisaties op het gebied van cultuur, onderwijs, zorg, welzijn en meer. Uit de toelichting van Martien en Lynn werd goed duidelijk hoe de bibliotheek op veel plekken in Winterswijk zichtbaar is en een belangrijke maatschappelijke bijdrage levert. Niet alleen op de vestiging in het gebouw van het Gerrit Komrij College. Maar ook op de scholen, bij andere maatschappelijke organisaties, bij Winterswijkers thuis en op veel andere plekken.

Toekomstplannen
We kregen een toelichting op de toekomstplannen van de bibliotheek. In de bibliotheekwereld spelen veel ontwikkelingen. Gemeenten en bibliotheken krijgen steeds meer taken waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Martien en Lynn vertelden hoe ze hier mee aan de slag gaan. Ook de plannen rondom WoooW kwamen aan bod. We spraken over de wens van de bibliotheek om samen met Boogie Woogie en de Wuh in een cultuurgebouw nieuwe activiteiten te ontplooien.

We sloten ons bezoek af met een rondleiding door de bibliotheek. Het bezoek leverde veel waardevolle inzichten op over de belangrijke rol die de bibliotheek speelt in onze Winterswijkse samenleving.