Door Ubel Zuiderveld op 4 mei 2021

Raadsterugblik: ”Het moet niet nodig zijn dat je je ouders moet appen dat je veilig op je bestemming bent aangekomen”

”Tijdens de inspraak van Quirina Pampiermole was het muisstil in de online raadsvergadering. Quirina is zestien en draait al een tijdje mee in de schaduwfractie van de PvdA. Ze roerde een hardnekkig fenomeen aan: “alledaagse” vormen van straatintimidatie waardoor (vaak) meiden en jonge vrouwen zich bedreigd of onveilig voelen. Mannen die dingen roepen of obscene gebaren maken. Mannen die met open autoramen intimiderend langzaam naast je gaan rijden als je ’s avonds door het dorp fietst.

”Zodra je iemands comfortzone op straat schendt, overschrijd je een grens.”

Quirina hield een indrukwekkend pleidooi voor een openbare ruimte waarin iedereen zich veilig voelt. Het moet niet nodig zijn dat je je ouders moet appen dat je veilig op je bestemming bent aangekomen. Tegen mannen en jongens die dit soort dingen doen, wil ik zeggen: vind je het okay als dit jouw zus, moeder of vriendin overkomt? Quirina staat niet alleen; aan reacties van raadsleden konden we aflezen dat dit soort intimidatie in Winterswijk vaker voorkomt dan je denken zou. Aangifte wordt vaak niet gedaan; tóch wil de PvdA de omvang van straatintimidatie inzichtelijk krijgen, bij voorkeur via een laagdrempelig meldpunt. Kijk; elk mens vindt het leuk om naar andere mensen te kijken. Maar zodra je iemands comfortzone op straat schendt, overschrijd je een grens.”

Ubel Zuiderveld
Fractievoorzitter PvdA

Gepubliceerd in Achterhoek Nieuws, editie Winterswijk d.d. 4 mei 2021

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld (1962) Ik ben geboren in Grootegast, getogen in Groningen. Sinds 1994 woon ik in Winterswijk. Kort daarvoor, toen ik nog in Rotterdam woonde, werd ik lid van de PvdA. Bij de sociaaldemocratie voel ik mij het beste thuis. Omdat ik kromme tenen in de schoenen krijg van de uitwassen van het kapitalisme. Omdat

Meer over Ubel Zuiderveld

Waar ben je naar op zoek?