27 maart 2021

In memoriam Ben Uffink 1951 – 2021

“Op mijn weg om dingen te bereiken zie ik mezelf wel eens als een verlicht despoot,” zei Ben Uffink (van 2 augustus 1951) ooit met een lach in een interview. Ja, Ben was een doener die door roeien en ruiten ging om dingen te bereiken voor de Winterswijkse gemeenschap. Maar in hetzelfde vraaggesprek vergeleek hij zichzelf ook met een hond met trouwe ogen die de medemens graag pleaset.

Met grote verslagenheid nemen de wethouder, de fractie, het bestuur en de leden van de PvdA Winterswijk kennis van het overlijden van Ben Uffink. Liefst 33 jaar lang, van 1981 tot en met 2014, bekleedde hij een vooraanstaande rol in onze partij en in het gemeentelijk bestuur. In deze tijd was Ben actief als lid van het partijbestuur, raadslid, fractievoorzitter, wethouder en in veel andere bestuurs- en nevenfuncties.

Ben overleed afgelopen donderdag op 69-jarige leeftijd.

Het kan haast geen toeval zijn, dat uitgerekend bij het begin van de raadsvergadering donderdagavond Bens overlijden tot onze grote ontsteltenis ineens werd gemeld via Whatsapp.

Ben was een sociaaldemocraat in hart en nieren, ja een rooie pur sang. Hij groeide als katholieke jongen op in een arbeiderswijk in Aalten, waar hij ontdekte wat sociale ongelijkheid betekent. Daarna ging hij de verpleging in en klom op naar managementfuncties in de zorg.

Na een lange periode in het partijbestuur en de raad, werd Ben in 1998 wethouder, een rooie wethouder. Zijn stellige overtuiging: een partij als de PvdA moet steeds opkomen voor het kwetsbare en de kwetsbaren in de samenleving. Hij hekelde de grote verschillen in de maatschappij: “Materiële rijkdom is in wezen slecht. Sommige mensen zijn gewoon écht veel te rijk. Als je ook maar enigszins wilt beantwoorden aan de behoeften van de Derde Wereld, dan zul je met z’n allen een stap terug moeten doen.”

Hoewel Ben politiek meer dan eens kwalificeerde als stroperig en veel te traag voor zijn dadendrang, zag hij wel degelijk het belang van veel en vaak overleg, eindeloos vergaderen om tot overeenstemming te komen. “Weet je,” verzuchtte hij eens, “vergaderen, dat is het grootste deel van mijn werk. Als je richting wilt geven aan wat je wilt doen, uitvoering wilt geven aan wat is afgesproken, móet je wel praten. Je mag best weten dat er weken zijn dat ik op vrijdag thuiskom en me afvraag: wat hebben de afgelopen dagen nou concreet opgeleverd? Gelukkig zijn er nog altijd voldoende momenten die de boel weer in balans brengen. Soms kom ik na dertig minuten een overleg uit en heb ik het gevoel dat ik voor dertig dagen geld heb verdiend. Ik vind van mijzelf dat heel kritisch ben op de overlegcultuur. Mensen die menen dat we wel zonder kunnen, moeten zich óók bedenken dat heel veel dingen die nu geregeld zijn in Winterswijk er niet waren geweest als je daarover twintig jaar geleden niet had gepraat.”

Zijn positie als wethouder, tussen de ambtenaren en de gemeenteraad, omschreef hij wel als “een relatief eenzame baan”, als “een balletje dat moet blijven zweven in een magnetisch veld”. “Het is de grote truc je te bewegen in dit spanningsveld. Omdat je in het college zit met meer partijen, dien je feitelijk zowel de oppositie als de prépositie – je eigen partij dus –  te vriend te houden. Dit betekent dat je veel moet manoeuvreren. Daarbij heb je nog veel andere verplichtingen. Ontmoetingen met particulieren en ondernemers, bijeenkomsten van verenigingen en organisaties. Het houdt in dat je zeker drie tot vier avonden in de week van huis bent, het tijdsbeslag is enorm.”

Ben Uffink heeft de Winterswijkse sociaaldemocratie en samenleving veel gegeven. De PvdA Winterswijk is hem hiervoor dankbaar en kijkt met warme gevoelens terug op de tijd dat we hem als prominent boegbeeld van de sociaaldemocratie én betrokken, fanatiek, warm en humoristisch mens in ons midden mochten hebben.

Ben Uffink droeg in Winterswijk belangrijk bij aan voorzieningen en projecten. Projecten voor werkzoekenden of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, draaiden voor hem altijd om één ding: mensen weer eigenwaarde geven. Belangrijk was zijn inbreng bij de planvorming voor onder meer het Werkplein Oost-Achterhoek en de bouw van het Gerrit Komrij College.

We wensen Femke, Karel en alle andere familie, bekenden en naasten van Ben veel sterkte met de verwerking van dit enorme verlies.


Namens wethouder, bestuur, fractie en leden van PvdA Winterswijk,
Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter

 

Op de website van De Gelderlander is een mooi artikel te lezen over Ben Uffink:
https://www.gelderlander.nl/achterhoek/hoe-het-met-een-rotjoch-nog-goed-kwam~a5d51f70/