1 april 2021

Dubbele gevoelens maar toch blij dat ze er zijn

Voedselbanken. Als het alléén aan de PvdA zou liggen, zouden ze er niet zijn. Hetzelfde geldt voor kledingbanken en andere vormen van liefdadigheid. In een stinkend rijk land als het onze, met overvolle supermarkten en ceo’s en aandeelhouders die rijker en rijker worden, zou de welvaart zo moeten zijn verdeeld dat iedereen krijgt wat ‘ie minimaal nodig heeft en ’t liefst nog een beetje extra.

Mini Manna

Toch kunnen we, en dat is best dubbel, als sociaaldemocratische partij niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het werk is van de vrijwilligers die voedselbanken en kledingbanken draaiende houden in onze steeds kapitalistisch wordende samenleving. Want ze zijn helaas nodig; dus moeten we ook weer blij zijn dat ze er zijn. Daarom ook zou de PvdA tóch graag zien dat Winterswijk een vestiging krijgt van Mini Manna, de sociale hulpwinkel van de Achterhoek. Mini Manna, veertien jaar geleden opgericht door een groep Doetinchemmers met een laag inkomen, is supermarkt, werkbegeleider en inbrengwinkel tegelijk.

Lage inkomens

Er zijn al Mini Manna’s in Doetinchem en Ulft. De centra voorzien in deze plaatsen in een grote behoefte. Tijdens een PvdA-symposium in Woold begin vorig jaar, kwam Mini Manna uitgebreid aan bod. Onze afdeling was zo enthousiast, dat we achter de schermen druk ijveren voor de komst naar Winterswijk. Maar hoe mooi het initiatief ook is, we blijven hopen dat Mini Manna, voedselbanken en kledingbanken ooit overbodig zullen zijn. Wij denken dat veel vrijwilligers en mensen die er regelmatig komen dit diep in hun hart ook willen. Want als er één ding is waarvoor de PvdA is opgericht, is het dit: gelijke kansen voor iedereen, een land waar niemand aan de kant hoeft te blijven staan en iedereen voldoende inkomen én hulp krijgt om een zelfstandig bestaan te leiden.