Door Ubel Zuiderveld op 7 juni 2019

1901 – 2021: 120 jaar sociaaldemocratie in Winterswijk

 

Fractievoorzitter Ubel Zuiderveld heeft 120 sociaaldemocratie in Winterswijk op prachtige wijze in beeld gebracht. Een belangrijk stuk Winterswijkse politieke geschiedenis is door hem op papier gezet in een prettig leesbaar document.

De PvdA is opgericht in 1946. Inclusief zijn voorganger de SDAP is de sociaaldemocratische partij de oudste partij in de Winterswijkse gemeenteraad. In 1901 werd de Winterswijkse SDAP-afdeling opgericht. Op 31 juli 1906 trad Berend-Jan Rengelink aan als eerste sociaaldemocratisch lid van de gemeenteraad, die destijds 15 zetels telde.

De sociaaldemocratie droeg in Winterswijk belangrijk bij aan de emancipatie van, en onderwijs voor alle mensen en een betere positie voor arbeiders, vrouwen en minderheden. Maar ook droeg de SDAP/PvdA bij aan de totstandkoming van veel openbare voorzieningen waarvan alle Winterswijkers volop gebruik konden en nog steeds kunnen maken.

Mooie anekdotes worden afgewisseld met informatieve passages over 120 jaar arbeidersparticipatie, PvdA, SDAP en belangrijke momenten in de Winterswijkse politiek. Een overzicht dat absoluut de moeite waard is om te lezen. Met een toepasselijke rode lijn over maatschappelijk betrokken Winterswijkers, onze Winterswijkse gemeenteraad, onze lokale politiek en over onze lokale Winterswijkse geschiedenis.

Met grote dank aan Ubel Zuiderveld voor het prachtige overzicht.

Klik hier voor het document over 120 jaar sociaaldemocratie in Winterswijk

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld (1962) Ik ben geboren in Grootegast, getogen in Groningen. Sinds 1994 woon ik in Winterswijk. Kort daarvoor, toen ik nog in Rotterdam woonde, werd ik lid van de PvdA. Bij de sociaaldemocratie voel ik mij het beste thuis. Omdat ik kromme tenen in de schoenen krijg van de uitwassen van het kapitalisme. Omdat

Meer over Ubel Zuiderveld